Avgiften för vatten och avlopp föreslås höjas 2024

Avgiften för vatten och avlopp föreslås att höjas med 25 procent i Stockholm och Huddinge från 1 januari 2024.

Var sparsamt smartare med vattnet och sortera dina sopor rätt !

I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Trots att de kommunala vattenverken producerar nästan 900 miljarder liter dricksvatten per år, knappt en procent av det sötvatten som är tillgängligt, så finns det både ekonomiska och miljömässiga skäl att inte slösa. 

Matavfallet är en viktig resurs och innehåller både energi och näringsämnen. Om man slänger detta bland de vanliga soporna går detta förlorat till stor del. Om man istället sorterar ut matavfallet tas både energin och näringsämnena tillvara genom att det blir biogas och biogödsel.

Under 2020 genererades 35,7 miljoner ton avfall i Sverige, varav 3,2 miljoner ton var farligt avfall. Hushållen stod för 4,6 miljoner ton, vilket motsvarar cirka 449 kilogram avfall per person.

Informationen nedan är hämtad från SVOA;s hemsida: 

Ny taxa inför 2024 beslutats av kommunfullmäktige i båda kommunerna under hösten. Alla priser är inklusive moms.

Det du/föreningen betalar i vatten- och avloppsavgift används till att producera dricksvatten, underhålla ledningsnätet och ta hand om och rena avloppsvatten inklusive dagvatten från fastigheter och gator.

SVOA har i uppdrag att trygga och säkra det växande Stockholms och Huddinges dricksvatten- och avloppshantering med så liten påverkan på miljön som möjligt, nu och för framtida generationer. Just nu gör SVOA mycket stora investeringar för framtiden. Avloppsreningen byggs om och moderniseras för ett renare Östersjön i Stockholms största miljöprojekt. Dricksvattenreningen moderniseras och byggs ut i ett långsiktigt program som innefattar ett nytt reningsverk, utökning av ledningsnätet och renoveringar av samtliga vattentorn.

Stockholms avfallstaxa täcker kostnaderna för avfallshanteringen som strävar mot stadens höga miljömål. Den är konstruerad för att styra mot en miljöriktig och resurseffektiv avfallshantering med ökad sortering samt god arbetsmiljö för personalen. Från 1 januari 2024 föreslås en genomsnittlig ökning på 24 procent för flerbostadshus och verksamheter. Hämtning av utsorterat matavfall från flerbostadshus kommer även fortsatt vara avgiftsfri.