Ny energideklaration i fastigheten

Den nya Energideklarationen 2023 redovisar fastighetens energianvändning (energiprestanda) under år 2022.

Energideklarationen är uppsatt på anslagstavlan i trapphusen.

Energideklarationen visar en väsentligt minskad energiförbrukning från 2018 års energideklaration, vilket är resultat av ändrade beräkningsgrunder samt de investeringar och energioptimerande åtgärder som genomförts i fastigheten de senaste 5 åren.

Energideklarationen 2018 redovisar energiprestanda 203 kWh//m2/år, energiklass G.

Energideklarationen 2023 redovisar energiprestanda 129 kWh/m2/år, energiklass E. Energiförbrukningen(energiprestandan) har minskat med 21 kWh/m2/år under de senaste 5 åren.

1356781-sammanfattningar Energideklaration Akterspegeln 18.pdf.pdf

Energideklarationen är giltig i tio år efter att den har upprättats. Den visar hur mycket energi en fastighet använder i syfte för att främja en effektiv energianvändning och god inomhusmiljö i fastigheten. 

Enligt lag är det bostadsrättsföreningens ansvar att anlita en oberoende auktoriserad energiexpert för att upprätta en ny energideklaration. En utebliven giltig deklaration betraktas som lagbrott och kan resultera i att Boverket, som är tillsynsmyndighet, förelägger och utkräver ett vite. 

Lagen om energideklaration infördes år 2007 i samband med EU:s miljömål att minska fastigheters energiförbrukning. Det är fastighetsägarens ansvar att en giltig energideklaration finns. Boverket är sedan juli 2012 tillsynsmyndighet över energideklarationerna och ansvarar för att energideklarationer upprättas, visas och överlämnas på sätt som lagen föreskriver. Vid avsaknad av giltig energideklaration kan Boverket ålägga fastighetsägare att betala vitesförelägganden genom att ta ärendet vidare till domstol.

Energiprestanda är ett mått på hur mycket energi som går åt till uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och för byggnadens fastighetsel. All energi som används för detta under ett helt år läggs ihop och divideras med husets uppvärmda yta. Man får då antalet kilowattimmar (kWh) som förbrukas per kvadratmeter (m2). Energiprestandan uttrycks i enheten kWh/m2 och år. 

Energideklarationen 2009 redovisar energiprestanda 228 kWh/m2/år energiklass G.

Energideklarationen 2018 redovisar energiprestanda 203 kWh//m2/år, energiklass G.

Energideklarationen 2023 redovisar energiprestanda 129 kWh/m2/år, energiklass E.