Brandens utveckling – de avgörande minuterna

Det krävs endast fem minuter för en liten flamma att kunna övergå i en fullskalig brand.

Den giftiga röken och elden sprider sig och kan ha förödande konsekvenser för hela huset.

Men hur kan det gå så fort och hur sprids branden? Här är de avgörande aspekter för brandens utveckling.

Alla bränder börjar som små, men elden sprider sig fort. Vissa bränder förblir små och slocknar av sig själv, medan andra kan få en drastisk utveckling. Enligt MSB är de första minuterna av en brand avgörande för hela förloppet. Om branden inte släcks i tid kan rummet mycket snabbt bli övertänt och branden blir svår att släcka.

De första minuterna är avgörande

Det är under de första minuterna av en brand som det är störst chans att förhindra dess spridning. Elden är då ofta begränsad och genererar inte lika mycket värme och rök. Vid det stadiet är det fortfarande möjligt att släcka branden på egen hand.

När branden däremot når andra brännbara föremål ökar både elden, värmen och rökmängden avsevärt. Sedan blir rökutvecklingen så stor att det blir farligt att stanna kvar i rummet. När röken sprider sig ökar temperaturen i rummet och efter ungefär fem minuter börjar röken brinna och branden sprider sig okontrollerat över öppna utrymmen.

Orsaker till brandens spridning

Det finns flera saker som är avgörande för brandens spridning. Bland annat handlar det om husets struktur och byggnad, men också hur de enskilda bostäderna ser ut. Nedan kan du läsa om några avgörande orsaker till att en brand sprider sig.

  • Inredning i bostaden – lättantända möbler och inredning fungerar lätt som bränsle för branden och sprider elden vidare.
  • Bostadens planlösning – stora och öppna utrymmen rymmer både mer syre och rök, vilket gör att brandutvecklingen går fort.
  • Brister i husets konstruktion – om byggnaden inte håller standarden för brandsäkerhet kan branden sprida sig mer okontrollerat och ge förödande konsekvenser. 

Föreningen har larmsystem i övre och nedre garage, vid brand skickas larm till Räddningstjänsten, vilket kan minimera risken för en fullt utvecklad brand. I trapphusen finns varningslarm som signalerar rökutveckling och brand i trapphusen. RING ALLTID 112 VID BRAND !!

Om det börjar brinna

Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt. Gör rätt när det brinner och rädda liv:

1. Rädda. 2. Varna. 3. Larma. 4. Släck.

Gör i den ordningen om du upptäcker att det brinner. Ibland kan det vara bättre att göra det som behövs i en annan ordning. Om ni är fler kan ni hjälpas åt.

- Rädda och varna andra som kan vara i fara.

- Ring 112 och larma om branden. Berätta vad som har hänt, om någon är skadad, var hjälpen behövs och vem du är som ringer.

- Släck branden om du tror att du klarar det.

Stäng dörren – röken dödar - Stäng in branden

  • Om det brinner i din lägenhet och du inte kan släcka, se först till att alla kommer ut. Stäng sedan dörren till rummet eller lägenheten där det brinner. En stängd dörr begränsar brandens spridning.
  • Om du inte kan släcka branden ska du ta dig ut.  Stäng dörren till rummet där det brinner. Ring 112 och larma om branden. 

Trapphuset är en utrymningsväg. Håll det fritt från saker !

Gå aldrig ut i ett trapphus fyllt med rök. Röken är det största hotet när det brinner. De flesta som omkommer i bränder dör av brandröken inte av lågorna. Brandröken söver och kväver och gör det svårt att veta exakt var du är om du försöker ta dig ut.

En lägenhetsdörr stoppar en brand i ungefär 30 minuter om det brinner utanför. Gå aldrig ut i trapphuset om det är fyllt med rök. Använd inte hissen när det brinner.

Om det brinner någon annanstans i byggnaden och det är rök i trapphuset ska du stanna i din lägenhet. Håll dörren stängd. Ring 112 och larma om branden. Räddningstjänsten hjälper dig om du behöver komma ut.

Under fliken Brandsäkerhet här på hemsidan finns mer information.

På MSBs hemsida kan du läsa mer om inomhusbrand och brandförlopp.