Byt batteri i brandvarnarna

Att styrelsen informerar medlemmar och hyresgäster om hur vi tillsammans förebygger olyckor ingår i föreningens egenkontroll som verksamhetsutövare.

En brand kan växa oerhört fort. Eftersom bränder är ljudlösa i början kan det vara svårt att upptäcka dem i tid. Det ska finnas minst en uppsatt och fungerande brandvarnare i varje lägenhet/lokal - en bra livförsäkring som är billig !

Är lägenheten eller lokalen större än 60 m2 bör du ha flera brandvarnare. Det ska också finnas minst en på varje våningsplan i bostaden. Tänk på att ljudet måste höras ordentligt, till exempel bakom stängda dörrar. Prova brandvarnaren en gång i månaden och när du har varit bortrest. Ta för vana att byta batteri en gång om året. Brandvarnare åldras, därför behöver de bytas ut ungefär vart tionde år.

Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt.

Gör rätt när det brinner och rädda liv:

1. Rädda.   2. Varna.   3. Larma.   4. Släck.

Gör i den ordningen om du upptäcker att det brinner. Ibland kan det vara bättre att göra det som behövs i en annan ordning. Om ni är fler kan ni hjälpas åt.

— Rädda och varna andra som kan vara i fara.

— Ring 112 och larma om branden. Berätta vad som har hänt, om någon är skadad, var hjälpen behövs och vem du är som ringer.

— Släck branden om du tror att du klarar det.

Stäng dörren – röken dödar !   Stäng in branden.

Om det brinner i din lägenhet/lokal och du inte kan släcka, se först till att alla kommer ut. Stäng sedan dörren till rummet eller lägenheten där det brinner. En stängd dörr begränsar brandens spridning.

Om du inte kan släcka branden ska du ta dig ut. — Stäng dörren till rummet där det brinner. — Ring 112 och larma om branden.

Trapphuset är en utrymningsväg. Håll det fritt från saker !

Gå aldrig ut i ett trapphus fyllt med rök.
Röken är det största hotet när det brinner. De flesta som omkommer i bränder dör av brandröken inte av lågorna. Brandröken söver och kväver och gör det svårt att veta exakt var du är om du försöker ta dig ut.

En lägenhetsdörr stoppar en brand i ungefär 30 minuter om det brinner utanför. Gå aldrig ut i trapphuset om det är fyllt med rök. Använd inte hissen när det brinner.
— Om det brinner någon annanstans i byggnaden och det är rök i trapphusetska du stanna i din lägenhet.
— Håll dörren stängd. Ring 112 och larma om branden.
— Räddningstjänsten hjälper dig om du behöver komma ut.