Folkhälsomyndighetens lokala råd blir nationella

De lokala råd som Folkhälsomyndigheten tagit fram under hösten ersätts från och med den 14 december med en nationell reglering anpassad till rådande smittskyddsbehov. 

Styrelsen har tidigare informerat om de regler som gäller under rådande omständigheter inom fastigheten, dessa är mycket viktiga att respektera och följa. 

Sedan den 19 oktober 2020 har Folkhälsomyndigheten haft en rätt att meddela lokala råd det vill säga en rekommendation till allmänheten och verksamhetsutövare i en viss region eller del av region.

Idag anser Folkhälsomyndigheten att samma allmänna råd ska gälla för hela landet, eftersom smittspridningen inte skiljer sig nämnvärt mellan olika regioner.

De nationella allmänna råd som nu införs i hela landet innebär att vissa lokala allmänna råd helt kommer att utgå och flera av de tidigare skärpta råd som gällt regionalt slås samman. Lokala föreskrifter kommer fortsatt att vara möjligt att ta fram efter särskilt beslut i samråd med smittskyddsläkare

De nationella allmänna råden är inte bindande, men innebär en stark rekommendation för såväl allmänheten som verksamhetsutövare.

Vad bör individer och företag göra?

Tydligare råd om den enskilde individens ansvar har införts. Till exempel säger Folkhälsomyndigheten att man ska umgås i en mindre krets samt hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel.

Alla verksamheter i Sverige ska säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19. Det kan till exempel vara att verksamheten:

  • sätter upp information till medlemmar, personal, kunder med mera,
  • markerar avstånd på golvet,
  • möblerar om eller på annat sätt skapar utrymme för att undvika trängsel,
  • erbjuder digitala alternativ,
  • erbjuder möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten och erbjuder handsprit, samt
  • minimerar antalet personer vid samma tidpunkt, särskilt i trånga lokaler, och
  • anpassar öppettiderna.

Vad säger råden om butiker och köpcentrum?

För handeln tydliggörs hur lokalhyresgäster, köpcentrum och varuhus kan underlätta för kunder och besökare att ta sitt personliga ansvar enligt smittskyddslagen.

För att undvika spridning av covid-19 inom handeln bör köpcentrum, affärer, varuhus, butiker och liknande verksamheter:

  • begränsa antalet kunder som vistas i en lokal samtidigt,
  • informera kunder om att handla på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt såsom att handla ensam och på tider då det inte förekommer trängsel och
  • ta fram alternativa lösningar till kassaköer och utlämning av varor samt anvisa hur långt kunderna bör stå ifrån varandra.

Vad gör Fastighetsägarna?

Fastighetsägarna har en fortsatt nära dialog med Folkhälsomyndigheten för att se hur vi och våra medlemmar samt lokalhyresgäster kan bistå i arbetet för att minska smittspridning och undvika trängsel. Syftet är att kunna fortsätta att hålla Sverige öppet på ett ansvarsfullt sätt för att värna jobb, företag och tillväxt.