Kasta aldrig detta i toan!

Hår, tandtråd, tamponger o s v som slängs i toaletten fastnar i pumpar och gör att de måste lagas.

Våtservetter och dambindor skapar stora problem som proppar i rören. 

Kemikalier som färg och läkemedel är svåra för avloppsreningsverken att rena.

Toapapper, hushållspapper och våtservetter är inte samma sak. Toapapper är gjort för att lösa upp sig i vatten, medan våtservetter är gjorda av bomullsfibrer som inte löser upp sig och hushållspapper är ett våtstarkt papper som inte heller ska lösa upp sig.

Tamponger, blöjor, fett – allt sådant bildar proppar. Ställ in en liten papperskorg i badrummet för allt som inte ska kastas i toaletten. 

3 oväntade reningsproblem:

Silver

Undvik att köpa träningskläder med silver som är ett stort problem att rena bort när det sköljs ner med tvättvattnet.

Mikroplaster

När du tvättar kläder av syntetiska material leder det till att mikroplaster kommer in till reningsverken.

Fett

Spola aldrig ner mat i avloppet. Fett som hälls ut i avloppet stelnar när det blir kallt och kan skapa stora proppar som är svåra och kostsamma att få bort. För en bostadsrättsförening kan det skapa proppar i den egna stammen som föreningen själv får betala för att få bort. Stora och återkommande proppar i ledningsnätet påverkar VA-taxan som föreningen betalar.

Gör så här: Torka ur stekpannan med papper, lägg pappret i matavfallspåsen, eller töm fettet i en förpackning (grädde t e x) och lägg denna i restavfallet (hushållssoporna).

I Stockholm spolar vi ner stora mängder skräp i avloppet varje år. Det leder till stopp i pumpar och ledningar. Och kaos på reningsverken. Skräpet sliter på utrustningen, driftskostnaderna blir högre och personalen får ett allt tyngre och smutsigare jobb. Och om du har otur drabbas du av ett avloppsstopp där avloppsvattnet stiger ur toaletten och golvbrunnar.