Skärpta lokala allmänna råd från Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har skärpt de lokala allmänna råden i region Stockholm.

De skärpta råden innebär bland annat att allmänheten avråds från att vistas i köpcentrum och butiker om man inte ska göra nödvändiga inköp.

Folkhälsomyndigheten har skärpt de lokala allmänna råden även i regionerna: Halland, Jönköping, Skåne, Uppsala, Västra Götaland, Örebro och Östergötland. 

I april 2020 togs beslut om en tillfällig lagändring i smittskyddslagen som gav regeringen rätt att meddela särskilda föreskrifter om bland annat tillfällig nedstängning av köpcentrum om det behövdes för att hindra spridning av det virus som orsakar covid-19. Den tillfälliga lagen löpte ut sista juni. Regeringen behövde aldrig använda sig av det tillfälliga bemyndigandet.

I dagsläget är det alltså inte fråga om en nedstängning av köpcentrum utan att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att allmänheten avstår från att vistas i köpcentrum eller besöka butiker med mera såvida man inte behöver göra nödvändiga inköp. Syftet är att undvika trängsel och minska smittspridningen.

Lokala allmänna råd

Från och med den 19 oktober 2020 har Folkhälsomyndigheten en rätt att meddela lokala råd, det vill säga en rekommendation till allmänheten och verksamhetsutövare i en viss region eller del av region. Till de tidigare allmänna råden läggs därmed en möjlighet att införa lokala allmänna råd.

Syftet är att underlätta bekämpning av lokala utbrott av covid-19. Råden ska kunna gälla under en begränsad tid och inom ett geografiskt avgränsat område. Innan Folkhälsomyndigheten meddelar ett beslut om ett lokalt råd ska Folkhälsomyndigheten samråda med den regionala smittskyddsläkaren.

Exempel på lokala råd är att personer i det berörda området bör undvika att resa med kollektivtrafik samt avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas såsom butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym samt avstå från att besöka serveringsställen såsom barer, restauranger och caféer. De allmänna råden är inte bindande men innebär en stark rekommendation för såväl allmänheten som verksamhetsutövare.

Allmänna råd kan också avse verksamheter i området som bör vidta åtgärder för att allmänheten ska kunna följa råden exempelvis genom att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man läsa mer om de lokala allmänna råden som gäller i respektive region.

Brf Akterspegeln 18 är medlem i Fastighetsägarna, se Fastighetsägarnas information nedan.

Fastighetsägarnas arbete

Vi välkomnar att råden tar sikte på lokala åtgärder, i stället för generella åtgärder som införs nationellt. Smittspridningen ser naturligtvis mycket olika ut i olika delar av landet. Olika köpcentrum har också olika förutsättningar. Innan beslut tas om att avråda från att vistas i ett visst köpcentrum, besöka butiker med mera bör Folkhälsomyndigheten och den lokala smittskyddsläkaren alltid överväga mindre ingripande åtgärder.

Fastighetsägarna har inlett en dialog med Folkhälsomyndigheten för att se hur vi och våra medlemmar samt lokalhyresgäster kan bistå i arbetet för att minska smittspridning och undvika trängsel. Syftet är att kunna fortsätta att hålla Sverige öppet på ett ansvarsfullt sätt för att värna jobb, företag och tillväxt.

Här kan du läsa Fastighetsägarnas remissvar: Folkhälsomyndig­hetens allmänna råd vid lokala utbrott av covid-19.

Var hittar jag mer information?