Vår i luften - krokus blommar nu

Bin gillar färgstarka blommor fyllda av nektar och som doftar gott  - många bin kan sitta i samma krokus och dela på den nektar som bjuds just nu.

De första krokusarna började titta fram ungefär samtidigt med snödropparna, men det är nu solen fått blommorna att slå ut i sin fulla kraft.

I Europa finns ett drygt fyrtiotal arter av denna irisväxt, varav några finns införda till oss. De flesta kommer ursprungligen från Sydosteuropa och Främre Asien.

Den nya nordiska floran avbildar åtta arter och en trädgårdshybrid. Arterna hybridiserar gärna. De flesta arterna i Sverige är vårblommande, men det finns även någon höstblommande. 

Förutom namnet krokus har släktet tidigare även kallats för saffran, med eller utan olika förnamn, samt även för guldblomma.

Även om krokusen är perenn, så blommar varje enskild lök bara en gång. Löken ger dock upphov till sidolökar som i sin tur blommar. Krokusen blommar i många olika färger och färgkorsningar. Blomningstid beroende på sort är mars–april, eventuellt maj.

Ju längre blomningstid av olika arter och växter i vår trädgård, desto fler insekter för pollinering i trädgården. Insekterna behöver mångfald och variation för sin egen överlevnad, vi behöver mångfalden av insekter för vår överlevnad.

Det finns många skäl att anpassa trädgården efter insekternas krav, att bjuda in naturens och våra vänner. Vi välkomnar alla bin till trädgårdens nektarsbjudning och alla andra insekter för pollinering !